Pau Echanizek Pariseko Jokoetako kayakeko finalean irabazitako brontzea aurkeztu du etxean

Basque Teameko piraguista izan zen Frantziako hiriburuan podiumera igo zen lehen euskalduna

Pau Echaniz Basque Teameko palistak Donostian eman du bere lehen prentsaurrekoa eta bertan aurkeztu du gaur Pariseko Jokoetako eslalon piraguismoko kayakeko finalean hirugarren postuan amaitzean lortu zuen brontzezko domina, Xabier Etxaniz bere entrenatzaile eta aitarekin eta Olatz Legarza Basque Team Fundazioko koordinatzailearekin batera. Piraguistak senide eta lagunen babesa izan du, baita Piraguismoko Euskal  Federazioarena ere.

Pau bere lehen Olinpiar Jokoetara iritsi zen zerbait handia egiteko asmoarekin eta horrela gertatu zen. Gipuzkoarra izan zen Frantziako hiriburuko hitzordu nagusian podiumera igo zen lehen euskal lehiakidea. 23 urteko piraguistak brontzea lortu zuen abuztuaren 1ean, osteguna, eslalom piraguismoko K1ean. Basque Teameko kirolari gazteak podiumera igotzea lortu zuen bere lehen parte-hartze olinpikoan.
Pau Echaniz piraguismoarekin lotuta egon da jaio zenetik. Bartzelona 92ko eta Atlanta 96ko Jokoetan olinpikoa izan zen, eta Maialen Chourraut, dominadun olinpiko hirukoitzaren entrenatzaile eta bikotekidea den Xabier Echanizen semea da. La Seuko kanalean hazi zen, eta orain, 2021ean Donostiara aldatu ondoren, haiekin bizi da. Urumea ibaia entrenatzen dira, San Migelen, itsasoan eta Frantziako Paueko kanalean, ordu eta erdira.

Badirudi etxeko lanak fruituak eman dituela eta familiako piraguisten lantegiak inoiz ez bezala produzitzen jarraitzen duela. Pauek 88,87 segundoko denbora egin zuen kayakeko finalean, 19. atea jo ondoren. Zigor hori gabe urrea irabazteko moduko jaitsiera egin zuen, txapeldunak, Giovanni de Gennaro italiarrak, 65 hamarren baino ez zizkiolako atera.

Pau, bere amarengandik hartutako izaera artistikoa badu, joskintzarekin lotura handiena duen alderdian (moda-diseinua ikasten du eta bere marka propioa du) eta hori aitaren kirol-alderdiarekin batzen du. Piraguista basatia da, lehiaketa gustuko du eta adrenalina deskarga horrekin gozatzen du. Ez dio eragozten hitzordu garrantzitsuenetan jaitsierez disfrutatzea, eta hori uretan irristatzeko moduan islatzen da.

15 urterekin junior mailako talde nazionalean sartu zen eta bertan 18 urtez azpiko Munduko eta Europako txapelketetan lehiatzeko aukera izan zuen. Esperientzia horren ondorioz, gehiago lotu zen lehiaketara.

18 urtez azpiko taldean sailkatu zen bi urte gehiagotan, beti garaipenaren bila. Beti gertu eduki arren, 2019ko Europako Txapelketara arte itxaron behar izan zuen zilar bat lortzeko.

Junior mailako lehen urteetan irabaztea zen gehien axola zitzaiona, baina helburuak aldatuz joan ziren. Benetan garrantzitsua epe luzera pentsatzea eta etorkizunerako ikaskuntza ona izatea zela ulertu zuen. Garrantzitsuena ez zen 2019an junior mailako Munduko txapeldun izatea, baizik eta 2024an txapeldun olinpikoa izatea. GUtxi falta izan zaio erdiesteko.

2021ean Donostiara joan zen bizitzera, Maialen Chourraut dominadunarekin eta bere arreba Anerekin batera. Atletico San Sebastianek fitxatu zuen eta entrenatzen jarraitu zuen. 23 urtez azpiko talderako sailkatu zen eta lehen aldiz sartu zen talde absolutuan. Horri esker, ekitaldi garrantzitsuenetan lehiatzeko aukera izan zuen, bere ametsera gehiago hurbiltzeko. Tokioko Jokoetara joateko zortea ere izan zuen, Kasaiko kanalean irekitzaile lanak egitera, zirkuitua erakustera.Bere palmaresaren barruan, La Seu d’Urgellen 2019an lortutako zortzigarren postua (modalitate ez olinpikoa), Londreseko 2023ko Munduko Txapelketako zortzigarren postua, 2023ko Europako Jokoetako zortzigarren postua eta Joko horietan bertan taldeka lortutako urrea nabarmentzen dira.

Gaurkoan Echaniz pozik agertu da Donostian bildutako komunikabideen aurrean, eta eskerrak eman dizkie herritarrei egindako harreragatik.

Bestalde, Olatz Legarza Basque Team Fundazioko koordinatzaileak piraguista zoriondu du egindako lanagatik, eta Basque Team Fundazioak goi-mailako kirolariei laguntzen jarraituko duela formazioa, prestaketa eta lehiakortasunean hobetzeko azpimarratu du.